Verwarming: kachels

Over ons
Huis en tuinontwerpen

Hallo allemaal, mijn naam is Anne en in mijn blog vertel ik graag wat meer over huis en tuinontwerp. Ik heb het altijd al erg leuk gevonden om bezig te zijn in en om het huis. Het liefst blijf ik altijd bezig met mijn inrichting door af en toe spulletjes aan te passen. Hierdoor verandert mijn inrichting regelmatig. Wanneer het weer verbetert voer ik deze veranderingen ook graag door naar de tuin. De lente geeft altijd een positief gevoel als je lekker buiten bezig kunt zijn met alle verschillende potjes en plantjes. In de loop der jaren heb ik hier veel ervaring in opgedaan. Vandaar deze blog!

Zoeken
Tags

Verwarming: kachels

28 augustus 2017
 Categorie├źn: Huis & tuin, Blog


Kachels

Voor de verwarming van een huis kunnen verschillende soorten kachels worden gebruikt. Zoveel opties: laat Lemmerlijn Sfeer en Warmte u wegwijs maken. U zou uw huis kunnen verwarmen met een cv-installatie maar ook door kachels. Vaak wordt er voor de sfeer een open haard gebruikt, maar dan wel een die warmte afgeeft. Er zijn ook sier open haarden die alleen vlammen vertonen, maar geen warmte afgeven. Het is beter in verband met de toegenomen energieprijzen zoveel mogelijk warmte te verkrijgen wanneer er een haard wordt gestookt. U zou kunnen kiezen voor een open haard die met hout wordt gestookt, maar ook een die door middel van gas wordt verwarmd. Een gas open haard kan, wanneer hij een goede kwaliteit heeft, veel warmte afgeven.

De cv-haard

Tegenwoordig wordt er vaak voor een cv-haard gekozen. Dat is een combinatie van een centrale verwarming met die van een open haard. Een cv-haard werkt goed in combinatie met een bestaande gas- of oliegestookte cv-installatie. Een cv-haard is gebaseerd op een hoog rendement houtkachel. Er is een warmtewisselaar aan toegevoegd. Dat is een ruimte waar het water door de rookgassen die vrijkomen het water opwarmt. De warmtewisselaar wordt aangesloten op de toe- en afvoerleiding van de cv-installatie. Voor een cv-haard kunt u hetzelfde gebruiken als voor een gewone open haard. Vaak wordt er met hout gestookt. Het water zal door een pomp door de leidingen van de cv-installatie lopen en zo het huis verwarmen. Ook zal het afgekoelde water weer naar de warmtewisselaar worden teruggevoerd waar het wordt verwarmd. Door het gebruik van een dergelijke kachel kunt u vrij goedkoop uw hele huis verwarmen, zodat u dus het verbruik van energie kunt terugdringen en geld kunt besparen. 

Buffervat

U kunt ook gebruik maken van een cv-haard met een buffervat. Hierdoor zal u nooit zonder warm water komen te zitten. Wanneer u dit systeem ook nog eens uitbreidt met zonnepanelen zal u zeker voordeliger gaan stoken. Deze cv-haard wordt de laatste jaren veelvuldig toegepast. Het verwarmen van uw woning wordt steeds aantrekkelijker. Met een cv-haard kunt u optimaal genieten van het voordelige stoken, maar ook van het knapperende houtvuur van de open haard. De open haard brengt sfeer in huis. Nu is het wel van belang dat een cv-haard goed wordt aangesloten. Alles moet veilig gebeuren. Laat daarom een cv-haard aansluiten door een erkend installateur. Bij het gebruik van een cv-haard bestaat ook soms de kans dat u subsidie van de overheid krijgt. De installateur weet daar alles van. 

Beveiliging

De cv-haard moet de warmte door het huis verspreiden. Wanneer dat niet zou gebeuren zou het water te warm kunnen worden. Daarom moeten er beveiligingen in het systeem worden aangebracht. De eerste beveiliging zorgt ervoor dat, als het water te warm wordt, deze in de warmtewisselaar gekoeld wordt met koud water. Dat koelen gaat net zo lang door totdat het weer de juiste temperatuur heeft. Door het koelen zal de cv-installatie geen druk meer verliezen. Er is ook nog een overdrukventiel dat in werking treedt als de druk te hoog wordt. Zorg dus voor een goede installatie. Het moet op de eerste plaats allemaal veilig zijn.